Zo strak moet een skischoen zitten

Zo strak moet een skischoen zitten

Sta je net in de startblokken om de piste af te dalen, beginnen je tenen te tintelen. Niets is zo vervelend als skischoenen die te strak zitten. Maar skischoenen die te los zitten, dat is ook geen pretje. In dit artikel vertellen we je precies hoe strak je skischoenen moeten zitten en hoe je dat voor elkaar krijgt.

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Skischoenen, hoe strak moeten ze eigenlijk zitten?

Iedere skiër weet: te strakke of losse skischoenen kunnen je skipret flink bederven. Wil je skischoenen die strak maar comfortabel zitten, dan raden we je aan om bij het passen van je skischoenen bij je tenen – in gebogen skihouding – een beetje ruimte over te houden. Wanneer je rechtop staat, mogen je tenen de voorkant van je skischoen iets raken. Daarbij moet je hak goed vastzitten in je skischoen.

Het is belangrijk dat je skischoenen goed zitten, omdat je daardoor controle houdt over je bewegingen. Zo houd je grip en voorkom je blessures en pijnklachten.

Dat klinkt eenvoudig, maar het gevaar is dat mensen al gauw voor een maatje groter gaan wanneer ze een klein beetje druk ervaren. Dat kan komen door je sluitingen, ook wel schnallen. Wanneer je deze sluit, kan je best een beetje druk ervaren. Maar het is niet de bedoeling dat je voeten knellen in je skischoenen. Ideaal is om je schnallen op de eerste of tweede te zetten, niet op het uiteinde.

(Tekst gaat verder onder de video)

Hoe strak moeten skischoenen zitten?

Hoe vind je de balans tussen knellen en drukpunten? Dat kan ons team van professionals je vertellen. Zij helpen je bij het opmeten en analyseren van je voet, zodat jouw skischoenen als gegoten zitten. Compact, stevig maar comfortabel.

Heb je al een paar skischoenen, dan kunnen wij je ook helpen om je skischoen zo comfortabel mogelijk te maken. Zo kunnen wij de harde buitenschaal van je skischoenen vervormen. Of de binnenschoen. Foamen is het vullen van een lege binnenschoen (zonder padding, ofwel vulschuim) met vloeibaar schuim. In dit schuim zit een zogeheten ‘uitharder’. Hierdoor stolt het schuim en neemt het de vorm van je voet aan.

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Hoe strak moet een skischoen aan je voet zitten?

Naast foamen zijn er nog tal van technieken die ervoor zorgen dat je skischoenen comfortabel zitten. Ook wanneer je skischoenen te groot of te klein voelen. We hebben de specialistische kennis in huis om ervoor te zorgen dat jouw skischoenen de perfecte pasvorm hebben. Dit noem je ook wel bootfitting: de specialisatie die gericht is op het aanmeten, aanpassen, samenstellen en op maat maken van skischoenen. Niet iedereen mag de term ‘bootfitter’ dragen, hiervoor moet je je certificeren

Vergeet daarbij niet dat er steeds meer mogelijk is op het gebied van skischoenen. Zo verwachten we in september skischoenen met het zogeheten BOA® Fit System. Dit is een draaiknop waarmee je de voorkant van je skischoen, bij de voorvoet, met een metalen veter langzaam aanspant. Door het aandraaien van dit systeem sluit de schaal van de voorvoet gelijkmatig.

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V