Welke lengte ski’s heb ik nodig? Zo kun je de juiste ski lengte bepalen

Ski's

Ben jij op zoek naar nieuwe ski’s, maar weet je niet goed hoe je de beste ski lengte kunt bepalen? De lengte van ski’s is een belangrijke factor. Het bepaalt hoe hard je kunt skiën, of je bochten makkelijk kunt maken en hoeveel controle je hebt. We zetten een aantal vuistregels op een rijtje.

Hoe lang moeten ski’s zijn? Ideeën over de ideale lengte van ski’s zijn in de loop van de jaren bijgesteld. Vroeger was een ski extreem lang. Het gaf je stabiliteit als skiër. Nu heb je geen lange ski’s nodig, om hetzelfde effect te bereiken. Ook een kortere lengte geeft je voldoende draaivermogen, stabiliteit en kracht. Het is zelfs zo dat kortere ski’s minder van je eisen. Maar welke lengte van een ski is dan juist?

  • Basisregel: lichaamslengte – 10 tot 15 cm
  • Voor rustige, lichte beginnende skiërs: lichaamslengte – 10 tot 20 cm
  • Voor snelle, gevorderde of zware skiërs: lichaamslengte – 5 tot 15 cm
Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Hoe bepaal je de lengte van je ski?

Er is niet zoiets als een standaard lengte voor ski’s. Welke lengte van je ski’s voor jou het beste is, hangt af van het soort ski, je skiniveau en gewicht.

Basisregel: lichaamslengte – 10 tot 15 cm

Hoe lang moeten ski’s zijn? Er is wel een basisregel. Trek voor de optimale lengte van je ski’s 10 – 15 cm van je lichaamslengte af. Voor de beelddenkers onder ons: dan komt de ski ongeveer tot je neus/ogen.

Voorbeeld: Ben je 180 cm lang? Dan is de ideale lengte van jouw ski’s 165 – 170 cm.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel. Ook die bespreken we met je.

Voor rustige, beginnende of lichte skiërs: lichaamslengte – 10 tot 20 cm

Ski je graag rustig? Heb je nog niet veel ervaring op de latten? Of ben je licht van gewicht? Dan kun je het beste gaan voor een kortere lengte van ski’s. Daarmee ski je minder hard en maak je bochten makkelijker. Ook fijn als je een fanatieke slalommer bent.

Voorbeeld: Ben je 180 cm lang? Dan is de ideale lengte van jouw ski’s 160 – 170 cm. De ski komt dan tussen je schouders en kin.

Voor snelle, gevorderde of zware skiërs: lichaamslengte – 5 tot 15 cm

Ski je met veel snelheid? Is jouw niveau gevorderd? Of ben je wat zwaarder? Dan passen langere ski’s het beste bij jou. Maar dat geldt ook als je graag off-piste of freestyle skiet. Je hebt dan meer drijfvermogen nodig, wat je bereikt met een langere lengte van je ski’s. Het geeft je meer stabiliteit en controle.

Voorbeeld: Ben je 180 cm lang? Dan is de ideale lengte van jouw ski’s 165 – 175 cm. De ski komt dan tot je voorhoofd.

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Hoe kan ik mijn ski lengte bepalen?

Kom je er zelf niet helemaal uit? Dat is begrijpelijk. Daarom bieden wij een unieke service aan. Zoek samen met ons jouw perfecte ski’s uit. Natuurlijk kunnen we ook de beste ski lengte bepalen. Maar we weten natuurlijk nog veel meer van ski’s. Profiteer van onze kennis voor jouw volgende wintersportvakantie. Maak direct een afspraak!

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V