Kunnen skischoenen in de wasmachine?

Skischoenen in de wasmachine of droger: nooit doen. Maar hoe krijg je dan die onaangename geur uit je favoriete skischoenen,

Skischoenen in de wasmachine of droger: nooit doen. Maar hoe krijg je dan die onaangename geur uit je favoriete skischoenen, de skischoenen waarmee je zo lekker van de piste afdaalt? In dit artikel geven we je tips om je skischoenen te onderhouden.

Die skitrip in Oostenrijk, de Ski Arlberg om precies te zijn, je weet het nog als de dag van gisteren. Ruim 300 km aan piste en 87 skiliften. Het is alweer een jaar geleden dat je het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk trotseerde. Dit jaar ga je er weer heen. Je hebt er zin in! Maar je oude, vertrouwde skischoenen… die denken daar anders over. Ze stinken.

Herkenbaar? Je bent niet de eerste die tot de ontdekking komt dat je je skischoenen toch iets beter had moeten laten drogen voordat je ze netjes opruimde in de schuur of zolderkast. Dus, je skischoenen in de wasmachine? Of je skischoenen met de hand wassen en daarna in de droger? Niet doen.

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Mogen skischoenen in de wasmachine?

De binnenschoenen van je skischoen reinigen door ze in de wasmachine te stoppen, dat zou kunnen. Toch raden we het je niet aan. Dat komt doordat je binnenschoen zijn vorm kan verliezen in de wasmachine. Of krimpt. Het nadeel daarvan is dat je binnenschoen daardoor niet meer comfortabel zit én het je enkel niet voldoende ondersteunt.

En naast de vorm is het ook niet gunstig voor de materialen waarvan je binnenschoen zijn gemaakt. Een skischoen, een binnenschoen in dit geval, is onder meer gemaakt van kunststof. Dat is niet bestand tegen wasmiddel. Hierdoor verdwijnt de isolerende werking in je schoen. Het gevolg? IJskoude tenen (en andere voetklachten) tijdens het skiën!

Overweeg je om de binnenschoen van je skischoenen in de wasmachine te stoppen, onthoud dan dat hierdoor de waterdichtheid vermindert. Daardoor heb je niet alleen ijskoude, maar ook natte voeten tijdens je volgende skitrip. Skischoenen in de wasmachine? Doe het niet.

(Tekst gaat verder onder de video)

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Kunnen skischoenen in de droger?

En wat nu als je de binnenschoen van je skischoenen met de hand wast en daarna in de droger doet? Kan dat wel? Ook dat raden we je niet aan. Wat we je wél aanraden voor stinkende skischoenen is het volgende:

  • De Therm-IC skischoenenföhn: dankzij deze speciale föhn voor skischoenen, die wij verkopen, drogen je binnenschoenen snel. Hiermee verklein je de kans op bacteriën en op aangename geurtjes.
  • Een nieuwe binnenschoen: wil je afrekenen met die vieze, muffe geur in je skischoenen? Dan is het slim om voor een nieuwe binnenschoen te kiezen. Dit biedt niet alleen voordeel vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook voor je pasvorm en dus ondersteuning.

Vieze geurtjes? Verleden tijd!

Ben je toe aan nieuwe binnenschoenen? Of is je complete paar skischoenen aan vervanging toe, omdat je ze niet goed hebt onderhouden? Wat de reden ook is, wij helpen je graag. Dat begint bij het opmeten en analyseren van je voeten, zodat we je de perfecte skischoenen voor jou kunnen garanderen.

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V