Welke stijfheid skischoenen heb je nodig?

Je hebt het vast weleens gehoord, de ‘flex-index’ van een skischoen. Maar wat betekent dat eigenlijk, flex-index? En waarom is het belangrijk om op flex te letten bij de aanschaf van je nieuwe paar skischoenen?

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Wat betekent flex bij skischoenen?

Flex geeft de stijfheid van een skischoen aan. Dit is in de jaren negentig bedacht door skischoen-ontwerpers van Nordica. Voor volwassen skiërs loopt de flex-indeling van 70 tot 130. Voor wedstrijdskiërs tot 150. Hoe hoger het flex-getal, hoe steviger de schaal van de schoen is. Over het algemeen geeft een hogere flex ook meer energie terug.

In de video hieronder leggen we uit hoe de flex van jouw skischoenen werkt.

(Tekst gaat verder onder de video)

Kiezen voor veel of weinig flex?

Welke hardheid skischoen heb je nodig? Een lage waarde geeft een minder stijve schoen. Dat geeft meer comfort. Voor beginnende skiërs adviseren wij vaak een lagere flex-waarde. Een hogere flex is een stijvere schoen. Dat betekent meer controle en respons tijdens het skiën. Met name ervaren skiërs hebben profijt van een hoge flex-waarde – en dus meer controle tijdens het skiën.

Flex 70-90

Skischoenen met een flex van 70-90 hebben een zachtere schaal, veel comfort en veelal een bredere leest. Vaak hebben beginnende of rustige skiërs een flex-index van 70-90. Wat is het nadeel van een flex-index van 70-90? Door bij de zachte schaal bij voorwaartse druk te zetten, ontstaat veel vervorming. Dit is nadelig voor de pasvorm.

Flex 100 – 110

Skischoenen met een flex van 100 of 110 hebben een stevigere schaal en een betere krachtoverbrenging op de ski’s. Een flex-index van 100 of 110 heeft nog steeds veel comfort.

Uitgelichte producten

Flex 120 – 130

Skischoenen met een flex van 120 of 130 hebben een nóg stevigere schaal en een goede krachtoverbrenging op de ski’s. Skischoenen met een flex-index van 120 of 130 hebben weinig tot geen vervorming van de schaal tijdens het druk zetten.

Bovendien hebben skischoenen met een flex-index van 120 of 130 een betere pasvorm en vaak meer instelmogelijkheden.

Flex 140 – 150

Skischoenen met een flex van 140 of 150 zijn geschikt voor wedstrijdskiërs en hebben een zeer stevige schaal met compact pasvorm. Het nadeel van skischoenen met een flex-index van meer dan 140 is dat deze skischoenen niet gericht zijn op comfort. Deze skischoenen zijn dan ook niet geschikt voor consumenten die lekker de hele dag willen skiën. In Nederland zijn skischoenen met een flex-index van 140 of 150 vaak alleen verkrijgbaar op voorbestelling.

Verschillen bij mannen en vrouwen

Dames skiën over het algemeen minder op kracht dan heren. Voor heren kun je tien flexpunten optellen in vergelijking met een dames flex. Dus: bij dames skischoenen is een flex 100, bij heren-skischoenen 110.

Je telt ook tien flexpunten op bij:

  • Mensen met overgewicht
  • Mensen die slecht vanuit hun enkel naar voren kunnen flexen
  • Mensen die veel off piste skiën

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Flex-index verschilt per merk

De flex-index is geen officiële vaste en geijkte meetwaarde. Je kunt je flex-waarde van je huidige skischoenen niet klakkeloos overnemen wanneer je overstapt naar een ander merk. Bijvoorbeeld:

  • Lange, Nordica, tecnica normeren hun flex wat lager
  • Atomic, Salomon en Fischer normeren hun flex wat hoger

De indexen verschillen tussen de merken, laat je dus goed voorlichten bij de aanschaf van een nieuw paar skischoenen!

Hulp nodig bij skischoenen met flex-index?

Naast dat wijzelf fervent wintersportliefhebbers zijn, zijn we specialist op het gebied van skischoenen. We zijn sterk in maatwerk.

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V