Dit is het verschil tussen skischoenen voor mannen en vrouwen

verschil tussen mannen en vrouwen skischoenen

Wil je nieuwe skischoenen aanschaffen, dan zijn er tal van zaken waarmee je rekening kunt houden. Een daarvan is het verschil tussen skischoenen voor mannen en vrouwen.

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Verschil in skischoenen

We vallen maar direct met de deur in huis: de beste skischoen voor vrouwen of mannen bestaat niet. Dat is een persoonlijke keuze en hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of je beginnende skiër bent of juist gevorderd. Ook de breedte van je voet kan een rol spelen bij de aanschaf van een nieuw paar skischoenen.

Er wordt ook onderscheid gemaakt in skischoenen voor dames en heren. Dat heeft te maken met de bouw van mannen en vrouwen. Zo hebben mannen over het algemeen een bredere voet en langere kuit dan vrouwen. Skischoenen voor dames zijn vaker gemaakt voor een smallere voet en hiel.

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Het grootste verschil in skischoenen voor dames en heren

Daardoor hebben vrouwen een ander zwaarte- en evenwichtspunt dan mannen. Ze moeten tijdens het skiën meer naar voren kunnen leunen dan mannelijke skiërs. Skischoenen voor dames zijn daarom minder hoog en stijf dan skischoenen voor heren.

Een andere beredenering is dat vrouwen over het algemeen meer massa rondom hun heupen hebben, waardoor er meer gewicht op hun hielen terechtkomt. Om dit te compenseren hebben skischoenen voor vrouwen vaak een hoge(re) hielstand.

Skischoenen voor volwassenen en kinderen

Voor kinderen geldt weer een andere ‘regel’. Het grootste verschil is dat kindervoeten vaak smaller zijn dan voeten van volwassenen, daardoor zijn skischoenen ook smaller. Nog een verschil tussen skischoenen voor volwassenen en kinderen is dat skischoenen voor kinderen meer flexibiliteit bieden.

De flexibiliteit van skischoenen wordt uitgedrukt in ‘flex’. Dit is in de jaren negentig bedacht door skischoen-ontwerpers van Nordica. Voor volwassen skiërs loopt de flex-indeling van 70 tot 130. Voor wedstrijdskiërs tot 150. Hoe hoger het flex-getal, hoe steviger de schaal van de schoen is.

Uitgelichte producten

Dames meer ‘flex’ dan mannen

Dames skiën over het algemeen minder op kracht dan heren. Voor heren kun je tien flexpunten optellen in vergelijking met een dames flex. Dus: bij dames-skischoenen is een flex 100, bij heren-skischoenen 110.

Andere zaken om rekening mee te houden, maar niet afhankelijk zijn van sekse, zijn: overgewicht, off-piste skiën en slecht vanuit de enkels naar voren kunnen buigen.

(Tekst gaat verder onder de video)

De verschillen tussen mannen en vrouwen skischoenen

Nu je het verschil weet tussen skischoenen voor mannen en vrouwen is het nog goed om te weten dat skischoenen niet in reguliere schoenmaten worden uitgedrukt. Wanneer je de maat van je skischoen wilt weten, moet je kijken naar Mondopoint. Dat is een maatvoering die de lengte van je blote voet in centimeters weergeeft. Dit skischoen maattabel komt overeen met de lengte van de binnenschoen van je skischoen.

Wil je de perfecte maat skischoenen vinden, dan is het slim om skischoenen te laten aanmeten. Samen met jouw wensen maken we een plan voor:

  • Het vervaardigen en eventueel corrigeren van de skischoenzool
  • Hoeveel flex je skischoen nodig heeft
  • De optimale schoenvorm aan de hand van 3 zones (voorvoet, kuit en wreef)
  • De optimale binnenschoen (standaard binnenschoen, thermo liner binnenschoen of foam binnenschoen)

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V