Voor het eerst skiën: 7 zaken om rekening mee te houden tijdens wintersport

Voor het eerst skiën: hier moet je rekening mee houden tijdens wintersport

Ga je voor het eerst skiën? Dan wil je er niet bovenop de piste achterkomen dat je skischoenen te klein zijn of je conditie ondermaats is. In dit artikel vind je 7 tips om van je eerste skivakantie maximaal te kunnen genieten.

 1. Werk aan je conditie
 2. Zorg voor de juiste uitrusting
 3. Kies het juiste skigebied
 4. Houd je aan pisteregels
 5. Zorg voor een goede (reis)verzekering
 6. Houd rekening met plaatselijke regels
 7. Vergeet niet te smeren!
Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Voor het eerst op skivakantie? Werk aan je conditie

Bereid je fysiek goed voor op je eerste keer wintersport, begin met skilessen. Zo leer je niet alleen de basisvaardigheden, maar krijg je ook meer gevoel bij je ski’s en de sneeuw. Bovendien is de kans op een blessure kleiner wanneer je basisconditie goed is: je spieren kunnen meer hebben. Ook ben je alerter wanneer je conditie op peil is.

Naast skilessen is het ook goed om te fietsen, hardlopen of wandelen. Zo haal je het maximale uit je skivakantie.

Zorg voor de juiste uitrusting

Naast een goede conditie zijn er meer tips die je kunt opvolgen wanneer je voor de eerste keer gaat skiën. Een daarvan is zorgen voor de juiste uitrusting, waaronder skischoenen. Stevige, comfortabele skischoenen bevorderen niet alleen je skiplezier, ze verkleinen ook de kans op blessures, spierpijn en andere voetklachten.

Wanneer je nieuwe skischoenen koopt of overweegt, kom je de term ‘flex’ tegen. Hoe hoger het flex-getal, hoe steviger de schaal van de schoen is. Over het algemeen geeft een hogere flex ook meer energie terug.

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

(Tekst gaat verder onder de video)

De eerste keer wintersport? Kies het juiste skigebied

Ga je voor het eerst op skivakantie, check dan vooraf welke pistes geschikt zijn voor beginners. Een aantal skigebieden voor beginners zijn: Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental en Tiroler Zugspitz Arena.

Pistes zijn ingedeeld op moeilijkheidsgraad. In de meeste skigebieden staat een kleurcode. Beginnende skiërs moeten rekening houden met de kleur ‘wit’. Deze piste wordt ook wel ‘babypiste’ genoemd. Een andere kleur die je kunt aanhouden als je voor de eerste keer op skivakantie gaat, is ‘groen’. Een groene piste is vrij plat en heeft korte hellingen. Houd daarbij rekening dat je op deze piste ook wandelaars kunt tegenkomen.

Heb je het skiën onder de ski na een paar lessen of dagen op skivakantie, dan kun je ook de blauwe piste proberen. Deze piste heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Houd je aan pisteregels

Om wintersport zo veilig mogelijk te maken, heeft de Fédération Internationale de Ski (FIS) 10 pisteregels opgesteld. Deze regels gelden in ieder land en zijn voor iedereen geldig – snowboarder en skiër. Let op: wanneer je een ongeluk veroorzaakt, kun je hiervoor gestraft worden. Bereid je daarom goed voor:

 1. Houd rekening met anderen: breng anderen niet in gevaar of schade toe.
 2. Let op je snelheid: zorg dat je op elk moment kunt stoppen of uitwijken. Beheers je skistijl!
 3. Kies een veilig spoor: wanneer je een skiër of snowboarder van achteren nadert, moet je een spoor kiezen waarbij je hem of haar niet in gevaar brengt.
 4. Pas op met oversteken: wil je een piste kruisen, zorg dan dat je anderen niet hindert. Inhalen mag van boven en beneden, van links en rechts.
 5. Houd voldoende afstand: inhalen is toegestaan, maar alleen wanneer je anderen niet belemmert in hun bewegingen.
 6. Sta stil op een veilig plek: zorg dat je niemand in de weg staat wanneer je even stilstaat. Wanneer je gevallen bent, moet je een onoverzichtelijke plek direct vrijmaken.
 7. Gebruik de zijkant van de piste wanneer je klimt of te voet afdaalt.
 8. Pistemarkering en waarschuwingstekens zijn er niet voor niets: houd je hier aan.
 9. Iedere skiër of snowboarder moet(!) hulp verlenen bij ongelukken.
 10. Legitimatiebewijs is verplicht: bij een ongeval moet je je kunnen identificeren, verantwoordelijk of niet.

Zorg voor een goede (reis)verzekering

Check voor je wintersportvakantie hoe je verzekerd bent en of deze verzekering ook ongevallen in het buitenland dekt. Ook kun je rekening houden met een ‘wintersportdekking’. Dit is een upgrade van je andere reis- en annuleringsdekkingen, waarmee je goed verzekerd bent bij schade, diefstal, verlies van je ski-uitrusting en kosten voor hulpverlening. Zowel als (beginnende) skiër als snowboarder.

Houd plaatselijke regels in acht

Naast pisteregels moet je rekening houden met plaatselijke regels, zoals het gebruik van sneeuwkettingen. Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op bergwegen wanneer winterbanden tekort schieten.

Een sneeuwketting is niet in ieder land verplicht, in Nederland is het zelfs verboden om hiermee te rijden. Maar in Frankrijk zijn sneeuwkettingen wel verplicht als dat staat aangegeven. Informeer voor vertrek naar plaatselijke regels, zodat je zorgeloos op wintersport kunt.

Tips eerste keer skiën: vergeet dit niet

Je pikt ze er zo uit: mensen die tijdens hun wintersportvakantie vergeten zijn om hun gezicht in te smeren met zonnebrandcrème. Ga je voor de eerste keer skiën? Houd er rekening mee dat in de bergen 85% van de Uv-straling door de sneeuw wordt weerkaatst, waardoor je gezicht kan verbranden.

Door de kou droogt je huid sneller uit. Vergeet daarom niet om een zonnebrand met een hoge factor zoals SPF 30 of hoger mee te nemen. Ook een lippenbalsem is geen overbodige luxe.

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V