Tips: onderhoud aan skischoenen is belangrijk

Hoe onderhoud je je skischoenen?

Iedere skiër weet: skischoenen moet je onderhouden. Maar wat verstaan we daar eigenlijk onder? In dit artikel leggen we je alles uit over onderhoud aan skischoenen.

Voordat je op de bank ploft of geniet van de après-ski is het zaak om je skischoenen te verzorgen. Niet alleen door vocht maar ook door UV-straling kunnen je skischoenen roesten, stinken of slijten. Wil je de levensduur van je skischoenen vergroten, dan is het slim om deze tips te volgen.

  1. Skischoenen drogen
  2. Skischoenen opbergen
  3. Skischoenen onderhouden

Laat je skischoenen goed drogen

Naast het feit dat het onprettig is om in vochtige skischoenen te stappen, is het ook nog eens slecht voor je skischoenen. Laat je skischoenen, net als je ski’s, goed drogen in een droge, licht verwarmde ruimte. Hierdoor krijgen schimmels en bacteriën minder kans om zich in je skischoenen te nestelen.

Je kunt je skischoenen het beste drogen door de binnenschoen, ook wel liner genoemd, eruit te halen. Om ervoor te zorgen dat je skischoenen hun vorm behouden, is het bovendien slim om erop te letten dat je de sluitingen dicht doet.

Skischoenen opbergen na gebruik

Skischoenen onderhoud vergt meer dan alleen goed afdrogen, ook het opbergen is van belang. Zowel na een dag skiën in een indoor skihal als een wintersportvakantie. Wanneer je je skischoenen opbergt, is het slim om de rits iets open te laten staan. Hierdoor blijven warmte en vocht niet in je skischoenen hangen en is de kans op onaangename geuren kleiner.

Daarnaast is het belangrijk om je skischoenen netjes op te bergen op een niet vochtige plaats, bij voorkeur in een tas die bescherming biedt. Zo voorkom je krassen en andere beschadigingen aan je skischoenen en bescherm je ze tegen UV-straling, ongedierten, insecten en vuil.

Onderhoud skischoenen in een paar stappen:

We leggen je in een aantal stappen uit hoe je je skischoenen het beste kunt drogen. Wij adviseren om je skischoenen ongeveer een week te laten drogen. Let op: leg je skischoenen niet op de verwarming.

  1. Maak het klittenband en alle sluitingen los;
  2. Haal de binnenschoen uit je skischoenen;
  3. Haal de zooltjes uit de binnenschoenen.

Zonder pijn de piste af

Heb jij de juiste skischoenen?

Onderhoud aan skischoenen is belangrijk

Als je zo lang mogelijk gebruikt wilt maken van je skischoenen, is onderhoud aan te raden. Doe je dit niet, dan bestaat er een kans dat je skischoenen slijten, roesten of stinken. Hoewel er sprays zijn om onaangename geurtjes in je skischoenen te bestrijden, is het geen vervanger voor het onderhouden van je skischoenen. Het blijft belangrijk om je skischoenen te verzorgen en drogen.

Herhaling is hierin het allerbelangrijkst. Check daarom ook voordat je op wintersport gaat of je skischoenen nog in goede conditie zijn of dat je ze beter even kunt laten slijpen of waxen voordat je de sneeuw trotseert. Zo voorkom je voetklachten en kun je volop genieten van je skivakantie.