Skischoenen drogen, bewaren en opbergen

Wanneer je ook maar een beetje ervaring met skiën hebt, dan weet je dat skischoenen niet alleen aan de buitenkant nat worden. Hoe voorkom je nou dat binnenschoenen vochtig blijven, gaan stinken of zelfs schimmelen? We leggen in dit blog graag iets uit over het drogen, bewaren en opbergen van je skischoenen.

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Help, de binnenschoen van mijn skischoen is nat

We hebben het allemaal wel meegemaakt; ook aan de binnenkant van je skischoen kan het vochtig worden. Een skischoen is sneeuwdicht, maar bij vochtig weer en bij papsneeuw kunnen er toch wel waterdeeltjes tussen de buiten- en binnenschoen terecht komen. Daarnaast transpireren je voeten ook tijdens het skiën. Dit transpiratievocht trekt in je sok en in de binnenschoen.

Ook vindt in de binnenschoen condensvorming plaats. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je van een koude buitenomgeving naar een verwarmde binnenruimte gaat, bijvoorbeeld een restaurant.

Het is natuurlijk belangrijk dat de binnenschoen weer goed opdroogt. Dat helpt bij het voorkomen van nare luchtjes, maar komt ook de levensduur van de binnenschoen ten goede. Op de afbeelding hieronder zie je bijvoorbeeld hoe anders de kurk van een binnenschoen aangetast kan worden door schimmelvorming.

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Hoe kan ik de binnenschoen laten opdrogen op vakantie?

Een bekende manier om tijdens de vakantie je skischoen aan de binnenkant te laten drogen is een speciale föhn die je in de skischoen plaatst en die je de hele nacht aan kunt laten staan. Dit systeem vindt je vaak ook bij lockers op de skipiste. Wat echter nog wel eens voorkomt is dat men deze föhns, om energie te besparen, pas in de ochtend aan zet. Daardoor kan je schoen wel wat warmer aanvoelen maar is het nog niet echt goed droog.

Toch is het, wanneer op de juiste manier gebruikt, zeker aan te raden om op reis gebruik te maken van zo’n speciale föhn. In onze winkel laten we je graag zien hoe het werkt.

(Tekst gaat verder onder de video)

Ik ben weer thuis, hoe kan ik mijn binnenschoen opdrogen en bewaren?

Wanneer je terugkomt van je skivakantie is het belangrijk dat je je skischoenen even goed verzorgt voordat je ze opbergt tot de volgende vakantie. Nogmaals, dat helpt vieze luchtjes voorkomen, zorgt ervoor dat er geen schimmel gaat vormen in de binnenschoen, en houdt je skischoenen in betere vorm.

Het is allereerst belangrijk dat je de binnenschoen uit de schaal van de buitenschoen haalt. Wanneer je een losse zool in je binnenschoen hebt moet je die uiteraard ook even uit elkaar halen en los van elkaar laten drogen. Bewaar deze een aantal dagen van elkaar gescheiden, daardoor kan de binnenschoen goed drogen.

Ook de buitenschoen heeft even wat aandacht nodig. Neem deze goed af met een vochtige doek en eventueel een beetje zeepsop. Laat de schoen daarna, net als de binnenschoen, enkele dagen drogen.

Wanneer de binnen- en buitenschoen en de zool goed opgedroogd zijn, kan de zool terug in de binnenschoen geplaatst worden. Vervolgens kan ook de binnenschoen terug in de skischoen geplaatst worden.

Let op, doe je schnallen dicht!

Wanneer alles goed droog is en je je skischoenen opbergt is het belangrijk dat de schnallen (clips) van de buitenschoen dicht worden gemaakt. Zo behoudt je schoen de juiste pasvorm. Wanneer je de clips niet dicht doet bij het opbergen zal de vorm van de schoen langzaam veranderen. Dit resulteert erin dat de schoen niet meer goed aansluit, en dat kan leiden tot een lekkende skischoen. Schnallen dicht dus!

Droge dichte skischoenen opbergen in het donker

Het opbergen van je skischoenen doe je bij voorkeur in donkere kamer. Het daglicht heeft namelijk een negatief effect op het kunststof in de schoen. Het liefst in verwarmde ruimte, en in een dichte ski-tas en verwarmd.

Kortom, zorg goed voor het drogen en netjes opbergen van je skischoenen en je hebt er gegarandeerd jarenlang plezier van!

Wat als je schoenen toch te nat zijn geworden?

Mocht het toch zijn mis gegaan en is de binnenkant van je schoen gestikt of geeft de schoen een vervelende geur af, kom bij ons langs. Wij hebben een groot assortiment aan basis (binnen-) skischoenen op voorraad. Prijzen hiervan variëren tussen de €75 en €100. Dus schroom niet wanneer je problemen hebt en kom bij ons langs!

Fijn dat Gert even de tijd nam om me goed uit te leggen hoe ik mijn binnen- en buitenschoenen het beste kon laten drogen en bewaren. Het kost even wat tijd, maar dat is het dubbel en dwars waard!

Lees meer op onze referentie pagina.

Een skischoen op maat, kom langs in de winkel!

Skischoenopmaat.nl is een initiatief van Van den Berg Sport in Driebergen. Wij zijn specialist op het gebied van skischoenen en zijn sterk in maatwerk. Van bootfitter tot sportpodoloog: bij ons zijn alle disciplines gewoon onder één dak. Zo weet je zeker dat er geen ruis op de lijn zit en dat wat onze sportpodoloog meet, wordt omgezet in een skischoen die perfect aansluit bij dat wat je voeten en benen nodig hebben.

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V