Hoelang gaan ski’s mee? Dit is wanneer je ski’s moet vervangen

Ski’s gaan gemiddeld 80 tot 100 skidagen mee. Ski je maar een paar weken per jaar? Dan doe je er zo’n 5 jaar mee. Hoelang ski’s meegaan, hangt ook af van het gebruik. Stel jezelf de vraag: ski ik nog veilig én comfortabel? We leggen uit hoe je dat kunt bepalen.

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Hoelang gaan ski’s mee?

Hoelang gaan ski’s mee? Je las het al: ski’s gaan gemiddeld 80 tot 100 skidagen mee. In die periode presteren ze het beste. Daarna verliezen ze langzamerhand hun spanning, veerkracht en flexibiliteit. De gemiddelde wintersporter skiet een paar weken per jaar. Koop je een gloednieuw paar ski’s? Dan kun je daar dus zo’n 5 jaar mee vooruit.

Natuurlijk is de levensduur van ski’s ook afhankelijk van andere factoren. Je ski’s jarenlang ongebruikt op zolder laten liggen, verliezen hun oorspronkelijke spanning. Waren de sneeuwcondities op de piste slecht, dan slijten je ski’s sneller. En berg je ze nat op, dan loop je het risico op roest.

Wees dus zuinig op je ski-uitrusting. Van skischoenen tot ski’s. Je voorkomt veel problemen door ze goed te laten drogen, op de juiste plek op te slaan en te onderhouden.

Wanneer moet ik mijn ski’s vervangen?

Maar hoe goed je je best ook doet, er komt een moment dat je ski’s versleten zijn. Het blijft tenslotte een gebruiksvoorwerp. Twijfel je of jouw ski’s nog in topconditie zijn? Let dan op de volgende factoren:

  • Slijtage van de kanten. Zijn de kanten van jouw ski’s versleten? Dat merk je als ze niet meer effectief geslepen kunnen worden. Dan is het tijd voor een nieuwe set. De kanten zijn cruciaal voor de grip op ijs en harde sneeuw.
  • Demping van de flexibiliteit. Hebben jouw ski’s hun stijfheid verloren? Dat beïnvloedt jouw prestaties. Het is een teken dat ze hun beste tijd hebben gehad.
  • Schade aan de ski’s. Bevatten jouw ski’s diepe krassen of deuken? Of komen de lagen los? Dat kan een reden zijn om ze te vervangen. Roest op ski’s kan vaak wel verholpen worden.

Merk je een van deze signalen op? Misschien zijn jouw ski’s nog te redden. Je kunt een ski reparatie aanvragen. Als dat niet mogelijk is, zit er niets anders op. Je zult een nieuw paar ski’s moeten kopen.

Natuurlijk kun je ook andere redenen hebben om nieuwe ski’s te kopen. Bijvoorbeeld omdat je ski-vaardigheden zijn veranderd. Je ander soort terrein wilt verkennen. Of nieuwe technologie wilt gebruiken. Ook dan is het wellicht tijd om andere ski’s te kopen.

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Moet ik mijn skibindingen vervangen?

Skibindingen zijn een essentieel onderdeel van je ski’s. Ze klemmen de skischoen in de ski. Val je? Dan schiet de schoen los uit de binding. Zo voorkom je ernstig letsel. De skibinding is dus van belang voor je veiligheid. Des te belangrijker dat deze goed werkt. De DIN-waarde geeft aan hoe makkelijk je binding losschiet. Laat deze controleren voor elke vakantie. Wanneer moet je je skibindingen vervangen? Als ze niet meer veilig zijn. Over het algemeen gaan skibindingen net zolang mee als je ski’s. Koop je nieuwe ski’s, koop ze dan inclusief nieuwe bindingen.

Waar kan ik het beste nieuwe ski’s kopen?

Zijn jouw ski’s aan vervanging toe? Of wil je iets nieuws? Koop ski’s die bij je passen. Misschien vind je dat lastig inschatten. Logisch! Er zijn zoveel merken, soorten en maten. Laat je adviseren door een specialist. Wij zijn zelf fanatieke skiërs, beschikken over erkende certificaten en weten daardoor precies wat jij nodig hebt. Maak snel een afspraak!

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V