Roest op je ski’s? Zo voorkom en verwijder je het

Ben je net terug van wintersport en merk je kleine, roestige vlekjes op? Roest op je ski’s is het laatste wat je wilt. Tip nummer één: laat ze altijd goed drogen. Ook als er al roest ontstaan is, hoeven je ski’s niet direct de prullenbak in. We geven je een aantal bruikbare tips om roest te voorkomen of behandelen.

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Hoe ontstaat roest op je ski’s?

Het korte antwoord: roest op ski’s ontstaat door de blootstelling van het materiaal aan vocht en zuurstof. Het proces staat bekend als oxidatie.

Hoe dat precies zit? Ski’s worden vochtig door sneeuw en ijs. Logisch. Droog je de latten niet goed af, dan blijft het water op de staalkanten zitten. Zuurstof in de lucht reageert op het ijzer. Dat vormt ijzeroxide, oftewel roest, wat het metaal kan aantasten. Het bruikbare staal wordt steeds dunner en de roest steeds dikker.

Strooizout kan roestvorming versnellen. Dat vermengt zich bijvoorbeeld met smeltwater en komt zo op de ski’s terecht. Het intensiveert het corrosieproces. Onderschat ook niet de invloed van temperatuurwisselingen. Van koude piste naar warme berghut bijvoorbeeld. Dat kan condensatie op het materiaal veroorzaken, wat ook bijdraagt aan de roestvorming.

Wat is het gevolg van roest op je ski’s?

Roest op je ski’s: dat wil je niet. Het beïnvloedt de prestaties en levensduur van jouw latten op meerdere manieren. We sommen een aantal vervelende gevolgen op:

  • Verminderde kantengrip. Roest tast de metalen kanten van je ski’s aan. Dat maakt ze minder scherp en die grip heb je wel nodig op de piste. Hoe gladder de kant, hoe soepeler de bocht. Roestige kanten maken het moeilijker om nauwkeurige bochten te maken.
  • Kortere levensduur. Grijpt de roest steeds verder om zich heen? Dat beschadigt je ski’s steeds meer. Je kanten kunnen zelfs breken (onder hoge druk). Roest op je ski’s vermindert dus de levensduur van het materiaal.
  • Hoge onderhoudskosten. Kleuren de kanten van je ski’s bruin? Dan zit er niets anders op. Je moet de roest op je ski’s laten verwijderen. Dat doe je door ski’s te (laten) slijpen. Je beschermt ze vervolgens met een waxlaag.

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Hoe voorkom je roest op je ski’s?

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom voorzien wij je altijd van onderhoudstips, als je bij ons ski’s uitzoekt. We geven je nu alvast wat adviezen mee:

  • Droog je ski’s na gebruik. Altijd én goed. Vooral rond de metalen kanten. Daarmee voorkom je veel ellende. Niet alleen roest, maar ook slijtage en onaangename geuren. Dit geldt trouwens ook voor skischoenen.
  • Bewaar ski’s op een droge plaats. Sla je ski’s nooit op in een vochtige omgeving. Je leest in dit artikel meer over de beste opbergplaats voor je ski’s.
  • Vermijd blootstelling aan zout. Probeer te voorkomen dat je ski’s in contact komen met (strooi)zout of andere chemicaliën. Is dat wel het geval? Spoel ze dan af met zoet water.
  • Zorg voor regelmatig onderhoud. Laat je ski’s waxen en slijpen. Daarmee behoud je je prestaties en verwijder je kleine roestplekjes direct.
  • Inspecteer je ski’s periodiek. Ben je op wintersport geweest? Dan kijk je misschien het hele jaar niet meer naar je ski’s om. Doe dat wel, is ons advies. Daarmee voorkom je onaangename verassingen, als je volgende vakantie op de planning staat.

Op zoek naar skiadvies? Kom gerust bij ons langs! Onze experts skiën zelf ook en weten je er alles over te vertellen. Van aankoop tot onderhoud. Voorkom een miskoop of problemen (zoals roest op je ski) en laat je goed adviseren.

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V