Ski’s opbergen? 5 veelgestelde vragen (en het antwoord daarop)

Is het wintersportseizoen ten einde gekomen? Gooi je ski’s niet direct in de hoek. Ze hebben wat aandacht nodig, om je volgend jaar weer net zoveel skiplezier te geven. Dat begint al op de laatste dag van je vakantie. Hoe je ski’s het beste kunt opbergen? Wij beantwoorden vijf veelgestelde vragen! Van ‘Ski’s opbergen: doe je dat staand of liggend?’ tot ‘Wat is de beste omgevingstemperatuur?’

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Ski’s opbergen: ‘Welke temperatuur houd je aan?’

Ski’s berg je droog, koel en donker op. Het is belangrijk dat de temperatuur stabiel is. Stel ze ook niet bloot aan de zon. Grote temperatuurschommelingen kunnen het materiaal beïnvloeden. Ga voor een constante temperatuur, die vergelijkbaar is met ruimtes binnenshuis. Hierbij kun je denken aan 10 – 20 °C. Liever de zolder, dan de garage dus.

Ski’s opbergen: ‘Hoe vochtig mag het zijn?’

Het drogen van ski’s is belangrijker dan je denkt. Doe dat al op de laatste vakantiedag of direct na de wintersport. Laat je ski’s zeker een week drogen, voordat je ze opslaat. Dat doe je op een droge plek. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kan er roestvorming ontstaan. Is deze te laag, dan droogt de ski uit. Een luchtvochtigheid tussen de 40-60% is het beste.

Ski’s opbergen: ‘Moet je ze eerst waxen en/of slijpen?’

Hoe ski’s bewaren? Dat begint bij onderhoud. De juiste voorbereiding is het halve werk. Het houdt het materiaal in goede staat. Verwijder grof vuil, kijk de ski’s na en laat krassen repareren. Daarna komt het waxen en slijpen.

Door je ski’s te waxen, blijven ze goed glijden. Daarnaast beschermt het de latten tegen roest en uitdroging. Door je ski’s te slijpen, maak je de kanten scherper. Daardoor heb je meer grip op de piste. Beide zijn het essentiële stappen in het onderhoudsproces. Zo houd je je ski’s in optimale conditie. Klaar voor een nieuw avontuur!

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Ski’s opbergen: ‘Doe je dat staand of liggend?’

Als je ski’s gaat opbergen, doe je dat dan staand of liggend? Het beste is om ski’s rechtop te bewaren. Zo behouden ze hun veerkracht. Leg ze bij voorkeur niet plat op de grond. Heb je niet zoveel ruimte? Je kunt ski’s ook bewaren op de zijkant.

Ski’s opbergen: ‘Moet je de bindingen los maken?’

Er zijn weinig meningen zó verdeeld, als over skibindingen. Moet je die losdraaien of juist strak laten zitten? Wij denken dat je ze het beste iets kunt laten ontspannen. Dat vermindert de spanning op de veren. Let er wel op dat ze volgend seizoen weer de juiste waarde krijgen.

En hoe zit dat bij skischoenen?

Bij skischoenen gelden dezelfde principes. Ook die berg je droog, donker en koel op. Belangrijk is om de binnenschoen er eerst even uit te halen. Waarom en hoe? We schreven twee losse artikelen over skischoenen reinigen en skischoenen onderhouden.

Komt er meer bij ski’s opbergen kijken dan je dacht? Hoe je presteert op de piste, is niet alleen afhankelijk van hoe jij beweegt. Het is ook afhankelijk van de ski’s die je onderbindt. De kwaliteit daarvan staat of valt bij onderhoud. Als je ski’s op de juiste manier opslaat, heb je er het langste plezier van. Vraag ons gerust om advies!

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V