Skischoenen reinigen: zo houd je nare geurtjes tegen

Lange dag op de piste gehad? Dan herken je het vast wel. Je trekt je skischoenen uit en een onaangename geur komt je tegemoet. Waar komt dat vandaan? En belangrijker nog, hoe kom je ervan af? We leggen je uit hoe je skischoenen kunt reinigen.

Je bent niet de enige die last heeft van stinkende skischoenen. Het klinkt cliché, maar het is echt waar. Voorkomen is beter dan genezen. Door skischoenen goed te onderhouden, blijven nare geurtjes ver weg.

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Hoe ontstaan stinkende skischoenen?

De oorzaak van stinkende skischoenen is vocht. Als je elke dag op de piste staat, transpireren je voeten. De warme, vochtige skischoen is een broeibodem voor bacteriën en schimmels. Daar komen die onaangename geurtjes vandaan.

Daarnaast kan er ook sneeuw of regen van de buiten- naar de binnenschoen toekomen. En vergeet condensvorming niet. Stap je van de koude buitenlucht een warm restaurant binnen, dan ontstaan er waterdruppeltjes aan de binnenkant van je schoen.

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Hoe voorkom ik vieze skischoenen?

Laat je skischoenen goed drogen. Doe dat elke dag, direct na het skiën. Zet ze in een warme hotelkamer. Zijn ze erg nat? Haal dan de binnenschoen eruit en gebruik een Therm-IC skischoenenföhn, om ze sneller te laten drogen. Zorg er ook voor dat je meerdere setjes skisokken meeneemt op wintersport. Of koop speciale skisokken, waarin je minder zweet.

Na je skivakantie droog je skischoenen zo:

  1. Haal de binnenschoen en binnenzool uit de skischoen.
  2. Laat de schoenen drie à vier dagen goed drogen in een verwarmde ruimte
  3. Doe de binnenschoen er weer in en de sluitclippen losjes dicht, om het model van je skischoen te behouden.
  4. Berg de skischoenen op in een dichte tas, zodat uv-straling er geen invloed op heeft.

(Tekst gaat verder onder de video)

Skischoenopmaat.nl - YouTube Video

Hoe kan ik skischoenen reinigen?

Doe je schoenen nooit in de wasmachine of droger. Dat raden we echt af. Het doet ze eerder kwaad, dan goed. Stinken je skischoenen heel erg? Er zijn sprays en capsules om deze geurtjes te maskeren. Maar een blijvende oplossing is dat niet. Het is erg lastig om je skischoenen goed te reinigen.

Het beste wat je kunt doen is nieuwe binnenschoenen kopen. Je hoeft niet de volledige skischoen te vervangen. Wij hebben voor elk merk een passende nieuwe binnenschoen. Lever niet in op comfort. Geniet van jouw volgende wintersport met een schoon gevoel!

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V