Skischoenen aan = pijn aan je enkels? Niet meer!

Skischoenen en pijn in je enkel oplossen

Heb je op de piste vaak pijn aan je enkels door je skischoenen? Dit zorgt ervoor dat je niet bepaald lekker ontspannen op je ski’s staat. Vaak zitten je skischoenen aan het begin van de dag nog wel prima, maar neemt op den duur de pijn toe.

Misschien moet je hier nog eens goed naar kijken. Want hoe zou het voor je zijn als je eindelijk een einde kunt maken aan last van je enkels? Het kan bij skischoenopmaat!

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Pijn aan de enkel in je skischoen: de 5 oorzaken

Pijn aan de enkel bij het dragen van je skischoenen kan 5 verschillende oorzaken hebben.

  1. Platvoeten
  2. Een hoge wreef of holvoet
  3. Een overpronatievoet
  4. Heel grote enkels
  5. Verkeerde pasvorm van je skischoenen: te groot, te wijd of te oud

1. Je hebt platvoeten

Bij platvoeten zijn er een paar mogelijke oorzaken van de pijn aan je enkels bij het skiën. Allereerst staan je voeten iets naar binnen, waardoor je enkel naar binnen valt en tegen de schaal van de skischoen drukt. Maar ook belangrijk: het enkelgewricht zit bij een platvoet vaak lager dan bij een gemiddelde voet waardoor de benodigde uitsparing voor je enkel in de skischoen te hoog zit. Om dit op te lossen kunnen wij een hielverhoging toepassen, waardoor het enkelgewricht weer op het juiste plek in de skischoen terechtkomt. Om het naar binnen staan van de voeten tegen te gaan, meten wij daarnaast vaak een ondersteunende voetzool aan. Zo sta je weer rechtop in je skischoen en is je enkelpijn bij het skiën verleden tijd! Bekijk ook onze blog over skischoenen op maat voor platvoeten!

2. Hoge wreef of holvoet

Heb je last van een hoge wreef, dan heb je eigenlijk het omgekeerde probleem als bij een platvoet. De enkeluitsparing in de skischoen zit door je hogere voetboog vaak te laag, waardoor je enkel pijn gaat doen omdat de skischoen knelt. De oplossing hiervoor is het groter maken van de enkeluitsparing, door middel van een hevel. We verwarmen de skischoen en brengen de hevel aan in de schaal van de skischoen op de plek van de enkel. De schaal wordt hier dan ‘uitgedrukt’ dus breder gemaakt en jij hebt geen last meer van pijn in je enkels bij het skiën. Wat je wel houdt is de standaarduitsparing in de skischoen, waar wat ruimte overblijft. Dus wil je echt de ideale pasvorm (dit geldt ook voor platvoeten), dan is het allerbeste om je skischoenen te laten foamen.

Het mooiste is wanneer de uitsparing voor de enkel in de skischoen matcht met de hoogte en vorm van de voet.

4. Je overproneert

We hebben het er al eens over gehad, soms kan het zo zijn dat je voet wat naar binnen staat, ook wel valgus voet genoemd. Bij het naar voren flexen overproneer je naar binnen. Niet alleen bij een platvoet kan deze verkeerde voethouding voorkomen, maar ook bij een ‘gemiddeld’ voettype. Je enkels drukken tegen de binnenschaal van de skischoen en dit gaat pijn doen. Een oplossing hiervoor is skischoenzooltjes, waardoor je enkels weer rechtop staan en je een betere houding aanneemt. De enkelpijn zal dan sterk verminderen!

5. Grote binnen- of buitenenkels

Je enkels, of het nu gaat om je binnen- of buitenenkels, zijn hard. Er zit weinig vet op: vrijwel direct onder je huid zit al het botvlies. Als jouw enkelknobbels groter zijn dan gemiddeld, kun je bij het skiën gauw last krijgen van pijn aan je enkels. De oplossing hiervoor is soortgelijk als bij een hoge wreef: we maken de skischoen warm met een verfafbrander (industrieföhn) en drukken met een hevel de enkeluitsparing van je skischoen vanbinnen uit. Bekijk hieronder hoe we met behulp van een hevel de skischoen breder maken en de de pijn aan de enkel oplossen!

(Tekst gaat verder onder de video)

 6. De skischoen is te groot of te wijd

Is je skischoen te groot of te wijd, dan kun je gauw last krijgen van je enkels. Je skischoen heeft niet de juiste pasvorm voor jouw voet, waardoor je voet kan schuiven bij het skiën. De eerste plek die dan de klappen opvangt is je enkel, omdat die uitsteekt. Je enkel kan op deze manier flink beurs worden, en zo’n vervelende voetklacht is jammer van je dure skivakantie. Zijn je skischoenen te wijd en al heel oud? Ga dan op zoek naar goede nieuwe skischoenen, die wel de juiste pasvorm hebben. Bij Van den Berg Sport staan we je graag te woord om jouw ideale skischoen te vinden! Zijn je skischoenen nog vrij nieuw, maar baal je dat ze toch iets te ruim zijn? Dan zouden wij kunnen kijken of we middels het foamen van een binnenschoen je pasvorm kunnen optimaliseren. Plan een afspraak in met onze bootfitters!

Skischoenen op maat voor elk voettype dankzij onze podoloog

Met elke soort voet weten wij raad, dus ook met platvoeten.  Bij Skischoenopmaat hebben we ons eigen systeem ontwikkeld voor het indelen van onze skischoenencollectie aan de hand van voettypes. Op deze manier weten we na de voetanalyse direct welke schoenen jij met platvoeten als eerste kunt aanproberen.

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Skischoenopmaat: zonder pijn de piste af

Wij geloven dat iedereen zonder pijn (aan de enkels) en frustraties moet kunnen skiën. Ons doel is dan ook om jou optimaal van jouw ski-ervaring te laten genieten. Daarom maken wij met liefde skischoenen op maat, die jouw voeten op de juiste manier ondersteunen. In vrijwel alle gevallen lukt het ons om een perfecte skischoen voor jou te maken. Gert van den Berg is gecertificeerd sportpodoloog (A+B), en daarmee expert in voettypen en voetafwijkingen. Dus is er altijd een oplossing te vinden, ook met moeilijke voeten.

Hoe gaan we te werk bij een bootfitting?

Heb je een afspraak in onze winkel voor een bootfitting? Dan vul je allereerst een uitgebreide vragenlijst in over skihouding, -ervaring en eventuele klachten. Vervolgens doen wij een uitgebreide voetanalayse en maken we jouw skischoenen persoonlijk op maat. Lees voor onze volledige werkwijze ook ons 6-stappenplan. Heb je gekozen voor een bootfitting bij Van den Berg Sport / Skischoenopmaat, dan zul je zien dat je skiprestaties en skiplezier hiermee drastisch verbeteren! Bekijk hieronder de video van Stefan vanaf de piste, die zijn skischoenen heeft laten foamen en vertelt over de ‘wereld van verschil’ die hij bij het skiën ervaart:

(Tekst gaat verder onder de video)

Fitgarantie: gratis terugkomen!

Dankzij onze specialistische kennis is de skischoen op maat in 90-95% van de gevallen meteen goed. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je na het skiën met je op maat gemaakte schoenen toch nog een paar kleinigheden merkt. Heb je een skischoen laten maken bij ons, dan mag je altijd terugkomen. Een afspraak maken is gratis!

Winnaar Gouden Fischer Award

Van den Berg Sport / Skischoenopmaat won al de Gouden Fischer Vacuum Schoen voor klantgerichtheid en vakkennis. Iets om met recht trots op te zijn!

Dit zeggen klanten over Skischoenopmaat.nl

Dat is natuurlijk mooi, zo’n onderscheiding. Maar wat zeggen klanten dan eigenlijk over ons?

‘Bij Gert van den Berg in schoenen en ski’s gekocht. Hadden we dat maar veel eerder gedaan. Dat had een hoop extra plezier gegeven op de piste en minder gekost aan skilessen.’

Dit is slechts één van de vele positieve reacties die wij dagelijks krijgen! Lees ook de andere referenties.

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V