Canting van je skischoenen: voorkom klachten bij het skiën!

Canting van skischoenen

Canting is de schacht van je skischoen op een natuurlijke manier aanpassen aan de stand van je onderbeen. Dit zodat de ski vlak op de sneeuw komt te liggen. Het juist canten van je skischoenen zorgt ervoor dat je op een prettige manier kunt skiën, zonder klachten. Bekijk de video voor uitleg over canting of lees hieronder verder!

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

(Tekst gaat verder onder de video)

Canting bij X-benen

Als je met je knieën naar voren buigt en je enkels roteert naar binnen (overproneren) dan kom je met de binnenkant van je onderbeen dichter bij de binnenkant van de skischoen schacht.

Problemen die hierdoor kunnen ontstaan zijn:

 1. Drukpunt binnenkant onderbeen;
 2. Het naar buiten draaien van de voorvoet, hierdoor komt kleine teen klem te zitten;
 3. Te veel druk op de binnenkanten van de ski’s waardoor deze teveel remmen;
 4. Geen ontspannen houding.

Canting van skischoenen

Canting bij O-benen

Als je met je knieën naar voren buigt en deze openen zich van elkaar af. Dit komt veel voor bij mensen waarvan het hielbeen een paar graden naar buiten is gedraaid ook wel varus voeten genoemd. Het onderbeen drukt nu tegen de buitenkant van de skischoenen schacht. Gevolg is dat de ski veel druk heeft op de buitenkant. Problemen die hierdoor kunnen ontstaan zijn:

 1. Drukpunt buitenkant onderbeen;
 2. Voorvoet schuift naar de binnenkant waardoor druk rondom grote teen ontstaat;
 3. Slechte skivoering door pasvormprobleem;
 4. Opkanten van de ski’s gaat moeizaam;
 5. Geen ontspannen houding.

De doelstelling van het afstellen van skischoenen door middel van Cuff canting, is om de machete van de skischoen zo in te stellen dat het scheenbeen precies in het midden van de schacht komt te staan.

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Voordelen van cuff canting:

 1. Geen vervelende drukpunten meer aan binnen- of buitenkant onderbeen;
 2. Voet staat stabieler in de skischoen → Voorvoet (draait) zakt niet meer naar binnen of buiten;
 3. Betere druk overbrenging op je ski’s;
 4. Door evenveel ruimte aan de binnen- en buitenkant van je onderbeen geef je gelijkmatig druk in een bocht naar links en een bocht naar rechts.

Het instellen van de schacht canting doen we op een vast tableau. We stellen de schroef scharnieren aan beide zijden van de skischoen in op de stand van je onderbeen ter hoogte van je enkel. Deze schroef scharnieren bevinden zich ter hoogte van de binnen en buiten enkel.

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V