Dove of tintelende voeten in je skischoenen

Onze sportpodoloog heeft veel kennis over voetklachten die naar voren komen bij het dragen van skischoenen, zoals dove of tintelende tenen. We leggen graag de oorzaken voor je uit.

De boosdoener: overbelaste voorvoet

Dove tenen, brandend of zeurend gevoel onder de midden voet-teengewrichten (MPT gewrichten) kan duiden op een overbelaste voorvoet  (in medische termen pes planus transversus). Doordat de voorste voetboog doorzakt, kantelen de kopjes van de gewrichten tegen elkaar en knellen de bloedvaten die tussen de gewrichten lopen af.

Overbelaste voorvoet door zenuwbeknellingen

Tintelende en stekende pijnen in de tenen zijn het gevolg van zenuwbeknellingen. Ook hier kantelen de kopjes van de middenvoet-teengewrichtjes tegen elkaar en ook hier is de voorste voetboog doorgezakt. Men spreekt hiervan Mortonse neuralgie.

Hoe kom je af van die tintelende tenen in je skischoen?

Een doorgezakte voetboog herstelt niet vanzelf, maar moet geholpen worden met een goede stabiele skischoenenzool met een voorvoet ondersteuning die de bloedvaten of de zenuwbeknelling ontlast. Het probleem zit veelal niet in je skischoenen maar in de voeten zelf.
Middels een totale voetanalyse proberen we de oorzaak van de pijnklachten te traceren. Hierin wordt ook de breedte (compressiedruk), lengte, wreef hoogte en de flex van je skischoen in meegenomen.  Lees meer over onze aanpak of boek direct een afspraak bij onze bootfitting specialisten of sportpodoloog!