Spierpijn na het skiën: met deze tips voorkom je spierpijn

Spierpijn na het skiën

Je kent het wel: de eerste dag op wintersport ga je voluit. Je bent de hele dag buiten, totdat het te donker is om van de piste af te gaan. En dan de volgende dag… dan sta je op met flinke spierpijn. Ai! Met deze tips voorkom je spierpijn. 

Verzuring in je bovenbenen, een pijnlijk stuitje of pijn in je spieren: skiën is intensief, dat is geen geheim. Maar je kunt de pijn in je spieren verminderen. Wij delen vijf tips met je om spierpijn na het skiën tegen te gaan.

  1. Goede skischoenen
  2. Eiwitten en koolhydraten
  3. Drink voldoende water
  4. Warm water biedt ontspanning
  5. Blijf in beweging

1. Voorkom spierpijn met goede skischoenen

Het zal geen verrassing zijn, maar stevige, comfortabele skischoenen bevorderen je skiplezier enorm. Wil je nieuwe skischoenen kopen, dan zijn er een aantal tips waar je rekening mee kunt houden.

Bijvoorbeeld: ben je een beginner of sta je al jaren op de piste? Hoe strak moet een skischoen zitten? Wanneer zitten skischoenen te los? Al deze vragen helpen je bij het aankoopproces. In dit artikel vertellen we je precies waar je rekening mee kunt houden.

2. Eet eiwitten en koolhydraten

We snappen het best: een skivakantie gaat vaak gepaard met lekker eten en drinken. Kaasfonduen, schnitzels, tosti’s. Het is allemaal heerlijk als je een urenlang in de sneeuw hebt gesport, maar vergeet niet dat goede voeding ook goed is voor je herstel. Voed je lichaam met eiwitten en koolhydraten.

Eiwitrijke producten, zoals zuivel, peulvruchten, vlees, vis, gevogelte, noten, eieren en soja, zijn niet alleen van invloed op het onderhoud en opbouw van je spieren, maar zorgen ook voor bouwstoffen voor onder andere je huid. Dat geldt ook voor koolhydraten. Je lichaam heeft energie nodig. Koolhydraten zijn een energiebron voor je lichaam.

3. Drink voldoende water

Niet alleen eiwitrijke producten en koolhydraten zorgen voor een goed herstel van je spieren, maar ook water. Door voldoende water te drinken, breng je je vochtgehalte weer op peil. Hierdoor kunnen je spieren herstellen.

4. Warm water ontspant je spieren

Niets is zo lekker als een warme douche of bad nadat je urenlang hebt geskied. Door de warmte ontspannen je spieren. Dit bevordert de bloedstroom van je spieren naar je huid. Hierdoor komen je spieren tot rust.

5. Blijf in beweging

Als je op skivakantie bent, wil je maar één ding: zo vroeg mogelijk de sneeuw trotseren. Zelfs als je spierpijn hebt, ga je toch weer met veel plezier de piste op. Dat is goed. Door te blijven bewegen, stimuleer je de bloedsomloop.

Zonder pijn de piste af

Heb jij de juiste skischoenen?

Extra tip: skischoenen foamen

Skischoenen moeten goed zitten om lekker te kunnen skiën. De hele dag door. Als je skischoenen te klein of te groot zijn, kan dat voor flink wat frustratie en pijn zorgen. Net als spierpijn na het skiën. Door je skischoenen te laten foamen, zitten ze als pantoffels. Hierdoor kun je (weer) zonder pijn skiën. In dit artikel vertellen we je meer over deze techniek.