8 meestvoorkomende pijnklachten tijdens het skiën

8 meestvoorkomende pijnklachten tijdens het skiën

Steeds vaker horen we van klanten dat zij pijn in hun voeten ervaren, wat het skiplezier ontzettend vermindert. Dit zijn de meestvoorkomende klachten in skischoenen en zo lossen wij ze voor je op.  

Skischoenen zijn een van de belangrijkste attributen tijdens je skivakantie. Een skischoen verdeelt de druk en zorgt ervoor dat de bewegingen die je lichaam maakt, overgedragen worden op je ski’s.

Om die reden is het belangrijk dat skischoenen stevig om je voet zitten. Zonder compacte skischoen heb je beduidend minder controle op de piste. Maar naast dat de schoen stevig moet zitten, moet deze ook comfortabel zijn.

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Te smalle schoenen

Wanneer je skischoen te smal is en je voet te breed, ontstaat er in je voorvoet druk. Dit zorgt ervoor dat je voetbotten kantelen en tegen elkaar drukken. Hierdoor kan een zenuwbeknelling ontstaan, dat naast drukpijn voor tintelende tenen kan zorgen.

Om dit te voorkomen, gaan we naar het begin van het aankoopproces. Elk merk skischoen en elk model heeft zijn eigen pasvorm. Na een professionele analyse door onze bootfitters matchen we een aantal skischoenen met jouw voettype. Mocht het probleem nog niet opgelost zijn, kunnen onze specialisten de schoen altijd breder maken.

Te veel druk op je wreef

Ieder mens heeft een voetboog, laag, middel of hoog. Wanneer er te veel druk op de wreef ontstaat, drukt je skischoen de voetboog plat. Dit resulteert in een circulatieprobleem, waarbij kleine bloedvaten steeds kort worden dichtgedrukt. Dat kan onder meer koude voeten veroorzaken.

Doordat de voetboog wordt platgedrukt kan er uitstralingspijn ontstaan in je voorvoet, waarbij je tenen doof worden en het voelt alsof je minder controle hebt. Nadat we hebben geconstateerd dat er te weinig ruimte is bij je wreef kunnen we verschillende oplossingen bieden om de druk te verminderen. Dat is ons doel, zodat je comfortabel en pijnloos kunt skiën.

(Tekst gaat verder onder de video)

De schaal van je schoen is in de middenvoet te smal

Als de schaal van je schoen bij de middenvoet te smal is, kan dit flinke pijn veroorzaken. Vaak straalt deze pijn uit tot je kleine tenen. Ook hier hebben we een oplossing voor, waardoor we je skischoenen in onze werkplaats perfect op maat krijgen.

Je voet staat naar binnen

Het kan voorkomen dat je enkel naar binnen gedraaid staat. Dit noemen we een ‘valgus stand’ en wordt in het meetproces snel opgemerkt door onze podoloog. Of door onze bootfitters, die zijn opgeleid door de podoloog.

Een ‘valgus stand’ komt vaak voor bij mensen met een lage voetboog, ook wel een platvoet. Tijdens het skiën geef je druk door ‘in de knieën te gaan’. Wanneer je dit doet, draait je enkel nog meer naar binnen. Aan de binnenkant van je enkel zit weinig vet. We spreken hier over een ‘minimale vetposter’.

Wanneer je enkel naar binnen draait, komt de knobbel van je enkel tegen de zijkant van de skischoen aan. Dit kan direct klachten veroorzaken. Om dit op te lossen maken we in ons skiboot lab meer ruimte op de positie van je enkel. Daarnaast kunnen we de binnenschoen voorzien van zacht dempend materiaal op het drukpunt.

Smalle voeten en een te brede schoen

Het tegenovergestelde van een te smalle schoen is een te brede schoen voor je voet. Helaas zien we dit nog bijna dagelijks bij ons in de winkel. Je voet krijgt geen grip in je skischoen en botst bij elke bocht tegen de zijkanten van de schaal.

Om grip te krijgen, maken je tenen een ‘klauwbeweging’, waardoor je hele voet pijn kan doen. Klanten kunnen zelfs blauwe tenen krijgen met een te brede schoen, omdat
1) enerzijds bij een klauwbeweging de stand van je tenen breder wordt;
2) en anderzijds je teennagels tegen de zool van de schoen schrapen.

Als je dit ook ervaart, kijkt een specialist met je mee naar de beste skischoen voor jouw voettype, en maken we deze vervolgens perfect op maat.

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Dikke kuiten

Stevige kuiten kunnen een hoop narigheid veroorzaken. Alhoewel, stevige kuiten, wij noemen het bij ons in Driebergen liever sportieve kuiten. Vaak is de kern van het probleem dat de schacht van de schoen te krap zit om je kuit, waardoor dit compressiepijn oplevert.

Naast deze pijn vermindert de bloedsomloop naar je voet, wat overige nare gevolgen kan hebben. Gelukkig hebben wij skischoenen die gemaakt zijn voor de sportieve kuit. Afhankelijk van de hoogte van de wreef verhogen we in de buitenschaal de hiel, waardoor je iets hoger in je skischoen komt te staan en de pasvorm perfect is.

Veel sportieve kuiten houden vocht vast en kunnen daardoor nog pijnlijker zijn, hier raden we altijd aan om speciale ski compressiekousen te dragen om de circulatie te verbeteren en de druk te verminderen.

Bobbels en knobbels

Jaarlijks zien wij duizenden voeten. Wat wij ook vaak tegenkomen zijn knobbels en bobbels op bijvoorbeeld de hiel of de voorvoet. Dit noemen we in vaktermen een ‘exestose’ of een ‘halux’. Deze knobbels kunnen enorm drukken wanneer er te weinig ruimte zit.

Een bredere schoen biedt hiervoor geen uitkomst. In plaats daarvan meten we een skischoen op maat aan en maken we vervolgens bij de knobbels extra ruimte in de binnenschoen of buitenschaal.

Scheenbeenproblemen

Scheenbeenproblemen komen veel voor bij mensen met dunnere onderbenen en lagere voetbogen. Als je skischoen op je wreef of net boven je enkel te veel ruimte heeft, komt er hoger op het onderbeen contact tussen je scheenbeen en je buitenschoen. Na verloop van tijd gaat dit schuren, totdat er uiteindelijk wondjes zichtbaar zijn. Bij zulke problemen vullen we de ruimtes op, zodat het scheenbeen gefixeerd is in de skischoen, en jij pijnvrij kan skiën.

Misschien komt een van deze klachten je bekend voor of heb je een klacht tijdens het skiën die in dit artikel niet benoemd is. Neem dan snel contact met ons op en wij helpen jou aan een perfecte skischoen op maat. Door onze specialistische kennis en professioneel team onder leiding van onze podoloog is elk probleem op te lossen.

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V