Scheenbeen pijn bij het skiën – oorzaken en oplossingen

Skischoenen pijn aan scheenbeen

Heb je last van pijn aan je scheenbeen bij het skiën, dan kan dit je skivakantie aardig bederven. Gelukkig is hier een oplossing voor, want met goed passende maatwerk skischoenen heb je hier nooit meer last van. En zoef jij eindelijk probleemloos en pijnloos over de pistes! Lees hieronder meer over de oorzaken en oplossingen van dit vervelende probleem.

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Skischoenen doen pijn aan je scheenbeen – wat zijn de oorzaken?

Als je skischoenen pijn doen aan je scheenbeen, dan kan dit een aantal oorzaken hebben. Allereerst is het zo dat bij veel mensen met pijnlijke scheenbenen de skischoen vaak niet goed past. Deze is bijvoorbeeld te wijd, waardoor de hiel slipt en de scheen verticaal over de tong schuift. Dit komt vooral voor bij skischoenen die te breed of te groot zijn voor smalle voeten. Ook kan het zijn dat ruimte rond de wreef te ruim of te hoog is. De schnallen hebben niet voldoende stelmogelijkheden om de wreef te fixeren.

Hierdoor kom je omhoog in je schoen, en krijg je door deze skihouding veel druk op je scheenbeen.

Bij het skiën pijn aan je schenen? Scheer je benen!

Nog een bijzonder probleem waardoor je skischoenen pijn veroorzaken aan je scheenbeen: veel haar op de benen. Door wrijving van de skischoenen langs de huid van het scheenbeen, wrijven ook de haartjes heen en weer. Deze wrijving werkt door in de haarzakjes, en hierdoor scheurt de huid kapot. Je krijgt dus pijnlijke rode plekken op je scheenbeen, die vervolgens weer kunnen gaan infecteren. Dus een dringend advies van ons: scheer je benen voor het skiën! Smeer deze na afloop ook goed in met crème, om je huid te verzorgen en om de wrijving te minimaliseren.

Ben je een flexibele of een stijve skiër?

Naast het niet goed passen van de skischoen en het hebben behaarde benen, kan de oorzaak van pijnlijke scheenbenen ook biomechanisch zijn. Dit wil zeggen dat de ene persoon flexibeler is dan de andere persoon, wat invloed heeft op hun skihouding. Sommige mensen zijn hypermobiel, en staan heel ver met hun knieën naar voren. Ze gaan bij deze ‘diepe’ skihouding met hun knieën naar voren en het laatste stukje bewegen ze wat naar binnen. Dit zorgt voor een pijnlijke extra wrijving midden op het scheenbeen (zie afbeelding hierboven). De beste oplossing hiervoor is een goede skischoenzool. Hiermee voorkom je dat de knieën tijdens het naar voren flexen naar binnen gaat bewegen, wat de wrijving vermindert.

Andere skiërs zakken juist bijna niet door hun knieën, omdat zij een vrij stijf enkelgewricht hebben. Wij kunnen dan ook de nodige aanpassingen doen aan je skischoen zodat je weer in een natuurlijke skihouding komt te staan.

Skischoenen zijn pijnlijk op scheenbeen – de oplossingen

Afhankelijk van wat de oorzaak is van de pijn op je scheenbeen, kunnen mogelijke oplossingen zijn:

  1. Als er te veel ruimte is in je skischoen: een foam tong plaatsen. Dit vult de ruimte op die je overhoudt op de wreef en het scheenbeen, waardoor de tong niet meer over je scheenbeen schuurt.
  2. Wanneer je een stijve enkel hebt, kunnen wij de schacht rechter zetten, zodat je comfortabeler skiet.
  3. Heb je smalle scheenbenen en daarnaast een smalle voet, dan kunnen wij ook jouw skischoenen foamen.

Jouw persoonlijke oplossing voor scheenbeenpijn bij het skiën

Wat de juiste oplossing is voor jouw scheenbeenpijn bij het skiën, hangt helemaal af van je bouw, je skihouding, ski-ervaring et cetera. Voordat je bij ons je skischoenen op maat laat maken nemen we dan ook altijd een vragenlijst bij je af. Vervolgens gaan we aan de slag met ons 6-stappenplan, dat begint met een uitgebreide voet- en onderbeenanalyse. Vrijwel altijd kunnen wij perfecte skischoenen voor jou op maat maken. Onze gecertificeerde sportpodoloog en gepassioneerde bootfittersteam nemen graag de tijd voor jou. Maak een afspraak en ontdek zelf hoe je voortaan zonder scheenbeenpijn kunt skiën!

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Skischoenopmaat: zonder pijn de piste af

Wij geloven dat iedereen zonder pijn en frustraties moet kunnen skiën. Ons doel is dan ook om jou optimaal van jouw ski-ervaring te laten genieten. Daarom maken wij met liefde skischoenen op maat, die jouw voeten op de juiste manier ondersteunen. Je zult zien dat je skiprestaties en skiplezier hiermee drastisch verbeteren!

Fitgarantie: gratis terugkomen!

Dankzij onze specialistische kennis is de skischoen op maat in 98% van de gevallen meteen goed. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je na het skiën met je op maat gemaakte schoenen toch nog een paar kleinigheden merkt. Heb je een skischoen laten maken bij ons, dan mag je altijd terugkomen. Een afspraak maken is gratis!

Dit zeggen klanten over Skischoenopmaat.nl

Wat zeggen klanten dan over ons?

‘Goed geholpen bij het zoeken en passend maken van nieuwe skischoenen. Ze geven ruim tijd en aandacht en kwaliteit staat voorop.’

Dit is slechts één van de vele positieve reacties die wij dagelijks krijgen! Nog niet overtuigd? Lees ook de andere referenties.

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V