Skischoenen en pijn aan de kuit: 5 oorzaken

Skischoen aanmeten bij pijn aan de kuit

Heb je last van pijn in je kuit en wil je nieuwe skischoenen kopen? Pijn aan je kuit tijdens het skiën kan diverse oorzaken hebben, en een verkeerde pasvorm van de skischoen is daar slechts één van.

Het probleem komt vooral voor bij de kleinere dames of heren onder ons. Dat komt doordat de verhoudingen van de skischoen vaak zijn gebaseerd op een persoon van gemiddelde lengte. Maar het zal je verbazen hoeveel kuitklachten bij het skiën losstaan van de pasvorm van je skischoenen. We zetten de meest voorkomende oorzaken en oplossingen graag voor je op een rij!

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Skischoenen en kuitpijn: de 5 oorzaken

Drukken je skischoenen ook altijd zo pijnlijk tegen je kuit? De meest voorkomende oorzaken van kuitpijn op de piste.

  1. Slecht passende skischoenen
  2. Dikke kuiten
  3. X-benen of O-benen
  4. Je houding bij het skiën: je staat te rechtop
  5. Spierpijn aan je kuit

1. Pijn aan je kuit door slecht passende skischoenen

Zoals hierboven al aangegeven, kan het zo zijn dat de skischoen geen goede pasvorm voor jou heeft. Of een skischoen goed zit bij je kuit, hangt ervan af je kuitaanzet en de buik van je kuitspier kloppen met de pasvorm van je skischoen. Als de hoogte hiervan niet met elkaar overeenkomt, ontstaat een drukpunt op de kuit aan de achterkant, binnenkant of de buitenkant van je been.

Een oplossing die wij hiervoor vaak toepassen is een hielverhoging in je skischoen, om jouw kuit te laten ‘passen’ in de skischoen. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kunnen we een stuk plastic van de schoen af frezen. Vaak maakt een stuk van 2 millimeter al een wereld van verschil en past de schoen dan ineens wél goed. Laat je skischoenen bij ons bootfitten en je zult het merken!

2. Dikke kuiten veroorzaken pijn

Dikke kuiten kunnen drukpunten veroorzaken in je skischoen, wat pijn doet. Stevige of dikke kuiten zijn er in verschillende vormen. Zo kun je zeer gespierde kuiten hebben, waardoor je skischoen niet meer past. Ook kan het zijn dat je vocht vasthoudt in je kuiten. Het vocht in je kuiten drukt dan tegen de onderste laag van je huid aan, wat compressiepijn veroorzaakt. Het kan in zo’n geval voorkomen dat je de skischoen moeilijk dicht krijgt.

Een oplossing hiervoor is het verlengen van de schnallen, wat meer ruimte geeft. Maar een betere manier om pijnklachten te verlichten bij vocht in je kuiten, is het dragen van speciale compressiesokken. Deze zijn te verkrijgen in de winkel van Van den Berg Sport. Het beste is om de sokken al een paar weken voorafgaand aan je skivakantie aan te doen. Je zult zien dat het een hoop scheelt! Lees ook hoe je je skischoenen op maat kunt laten maken voor brede kuiten.

Sportpodoloog Gert van den Berg maakt skischoenen op maat voor een vrouw met pijn aan de kuit door dikke kuiten.

3. Je hebt X-benen of O-benen

Bij X-benen staan bij een neutrale houding je benen te veel naar binnen toe, en bij O-benen te veel naar buiten. Skischoenen drukken over de dag steeds meer op de binnenkant, resp. buitenkant van je kuiten, wat pijn aan je kuit veroorzaakt.

Een oplossing hiervoor is skischoenzooltjes op maat, die ervoor zorgen dat je weer meer rechtop staat in je skischoenen. Hiermee wordt je houding beter en daarmee wordt ook de pijn aan je kuit vanzelf minder. Ook kun je je skischoenen goed laten cuff canten waardoor je scheenbeen weer recht in je ski komt te staan. Lees hier meer over in onze blog over canting van skischoenen bij X-benen of O-benen.

Met canting kun je je skischoenen rechter laten zetten, zodat je een natuurlijkere skihouding krijgt en geen last meer hebt van je kuit.

4. Je houding bij het skiën: je staat te rechtop

Je skischoenen zijn gemaakt om in een houding te staan waarbij je je knieën licht naar voren buigt. Als je te rechtop staat bij het skiën, drukt de achterkant van je skischoen tegen je kuit aan en hier kun je flink last van krijgen. Wat hierbij kan helpen is om je skischoen schacht iets rechter op te laten zetten. Je skischoenen sluiten dan beter aan bij jouw natuurlijke skihouding, zodat je geen last meer hebt van kuitklachten.

5. Spierpijn aan je kuit

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen hebben het niet door: de pijn aan hun kuit komt simpelweg door ongetrainde benen. Spierpijn dus. Doe je het hele jaar door weinig aan sport en sta je vervolgens ineens een week lang elke dag 6 uur lang op de piste? Reken maar dat dit een garantie is voor een flinke dosis spierpijn. Zorg er dus voor dat je het hele jaar door regelmatig blijft bewegen, zodat je bij het skiën niet ineens verkrampt. Al is het maar een regelmatige wandeling of fietstocht, alle beweging is welkom!

Voorkom pijn aan je kuiten met skischoenen op maat!

Is bij jou de oorzaak van de pijn aan je kuiten een verkeerde pasvorm van je skischoenen of heb je brede kuiten? Dan zijn skischoenen op maat voor jou een ideale oplossing! Met alle voetklachten bij alle voettypen weten wij raad. In vrijwel alle gevallen lukt het ons om een perfecte skischoen op maat voor jou te maken. Gert van den Berg is gecertificeerd sportpodoloog (A+B), en daarmee expert in voettypen en voetafwijkingen.

Bij Skischoenopmaat hebben we ons eigen systeem ontwikkeld voor het indelen van onze skischoenencollectie aan de hand van voettypes. Op deze manier weten we na de voetanalyse direct welke schoenen jij als eerste kunt aanproberen. Vervolgens maken we jouw skischoenen persoonlijk op maat volgens ons 6-stappenplan.

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Skischoenopmaat: zonder pijn de piste af

Wij geloven dat iedereen zonder pijn en frustraties moet kunnen skiën. Ons doel is dan ook om jou optimaal van jouw ski-ervaring te laten genieten. Daarom maken wij met liefde skischoenen op maat, die jouw voeten op de juiste manier ondersteunen. Je zult zien dat je skiprestaties en skiplezier hiermee drastisch verbeteren!

Fitgarantie: gratis terugkomen!

Dankzij onze specialistische kennis is de skischoen op maat in 98% van de gevallen meteen goed. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je na het skiën met je op maat gemaakte schoenen toch nog een paar kleinigheden merkt. Heb je een skischoen laten maken bij ons, dan mag je altijd terugkomen.

Winnaar Gouden Fischer Award

Van den Berg Sport / Skischoenopmaat won al de Gouden Fischer Vacuum Schoen voor klantgerichtheid en vakkennis. Iets om met recht trots op te zijn!

Dit zeggen klanten over Skischoenopmaat.nl

Dat is natuurlijk mooi zo’n onderscheiding, maar wat zeggen klanten dan over ons?

‘Goed geholpen bij het zoeken en passend maken van nieuwe skischoenen. Ze geven ruim tijd en aandacht en kwaliteit staat voorop.’

Dit is slechts één van de vele positieve reacties die wij dagelijks krijgen! Lees ook de andere referenties.

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V