Zou jij graag (weer) op de latten staan, maar houdt het gevaar jou tegen? Ja, met skiën kun je vallen. Nee, dat gebeurt niet iedereen. In dit artikel bespreken we de vraag: ‘Is skiën gevaarlijk?’. Spoiler alert: dat hangt (deels) van jouzelf af.
Lijkt skiën jou op het eerste oog een gevaarlijke sport? Dat is niet gek. Skiërs zoeven in hoge snelheid de berg af. Daar gaat wel eens iets fout. Dat kunnen we niet ontkennen. Meestal gaat dit om een eenzijdig ongeluk. Hoeveel skiongelukken zijn er eigenlijk per jaar? Wat is daar de oorzaak van? En hoe kun je vallen met skiën voorkomen? We delen het met je!
- Van voetanalyse naar perfecte schoen
- Begeleiding van de beste bootfitters
- Pasvormgarantie
Hoeveel skiongelukken zijn er per jaar?
Jaarlijks gaan ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders op wintersport. Daarvan komen er 7.000 tot 10.000 thuis met letsel. Het grootste gedeelte daarvan zijn skiërs (zo’n 70-80%). Het merendeel van deze verwondingen gaat om arm-, knie of beenletsel. Bij 3 tot 5 wintersportende Nederlanders heeft dit een dodelijke afloop.
Wat zijn de oorzaken van vallen met skiën?
Het risico op een valpartij is bij skiën aanwezig. Niet alleen vanwege de hoge snelheid of moeilijk terrein. Zelfoverschatting is een belangrijke oorzaak. Veel skiërs denken meer te kunnen, dan waar ze daadwerkelijk toe in staat zijn. Dit geldt vooral voor gevorderde skiërs en mannen. Deze blijken zichzelf meer te overschatten dan beginners of vrouwen.
Ons advies? Neem elke wintersport een (paar) lesje(s). Dat is geen schande. Dat je even moet wennen op de piste, is niet gek. Je doet het immers niet elke maand (in de meeste gevallen).
Vallen met skiën kan ook gerelateerd zijn aan een slechte conditie of gebrek aan training. Weersomstandigheden spelen ook een rol. Off-piste skiërs kunnen terecht komen in een lawine. Verkeerd ingestelde skibindingen vergroten het risico op blessures. En door alcohol verslapt je aandacht op de piste.
Hoe kun je vallen met skiën voorkomen?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je kunt het niet altijd voorkomen, maar het risico wel verminderen. Zo doe je dat:
- Train je vaardigheden: verbeter je techniek en ski veilig. Daarvoor kun je het beste elke wintersport een (paar) les(sen) nemen.
- Ken je limieten: wees eerlijk tegen jezelf over wat je wel en niet kunt. Ski binnen je eigen kunnen en ga je grenzen niet te buiten. Laat je daartoe ook niet overhalen, door jezelf of anderen.
- Blijf op de piste: ski op gemarkeerde, geprepareerde pistes. Daardoor is de kans dat je ijsplekken, hobbels of obstakels tegen het lijf loopt kleiner. Daarnaast
- Wees alert op het weer: niets zo veranderlijk als het weer. Slecht zicht, zware sneeuwval of plotselinge weersveranderingen kunnen jouw veiligheid beïnvloeden. Controleer het weerbericht en pas je plannen daarop aan.
- Draag beschermende uitrusting: hoewel niet overal verplicht, is het verstandig om een skihelm te dragen. Maar ook polsbeschermers, kniebrace en andere skiuitrusting kunnen het risico op ernstige verwondingen verminderen.Net als de juiste ski’s en skischoenen. We nodigen je graag uit in onze winkel om ski’s en skischoenen uit te zoeken die bij jou passen. Daarmee maken we de kans om te vallen met skiën zo klein mogelijk. Tot snel!
Conclusie: is skiën gevaarlijk?
Is skiën gevaarlijk? Dat kunnen we niet voor jou bepalen. Feitelijk gezien is het niet gevaarlijker dan autorijden, basejumpen of bergbeklimmen. Maar hoe gevaarlijk jij iets vindt, is afhankelijk van jouw eigen ervaring. Als je gaat skiën, kun je vallen. Dat risico kun je verminderen, maar niet voorkomen. Het is voor jou belangrijk om te bepalen wat zwaarder weegt. Het risico op een blessure of het vrije gevoel op de piste!