Alles over leren skiën: antwoorden op jouw vragen

Skiën

Ben je het al jaren van plan of heb je in een opwelling besloten: ‘Ik wil leren skiën’? Dat kan iedereen. Voel je niet te oud, onsportief of onervaren. Iets leren is niet alleen voor kinderen weggelegd. Veel beginnende skiërs zijn zelfs volwassenen.

Poppen er nu vragen bij je op, als ‘Hoe leer je skiën?’, ‘Hoelang duurt het om te leren skiën?’ en ‘Hoeveel lessen heb ik nodig voor skiën?’. We hebben de antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Bij Skischoenopmaat.nl maken we de skischoen die bij jou past. We meten je voet, analyseren je lichaamsbouw en luisteren naar je klachten. Op basis daarvan maken we een skischoen op maat. Ook pijnvrij de piste af? Maak een afspraak!
Sportpodoloog Gert van den Berg
Gert van de Berg Sportpodoloog

Hoe leer je skiën?

Wil je écht goed leren skiën? Dat leer je jezelf niet zomaar aan. Het is niet een kwestie van ‘even proberen’. De juiste skitechniek is de basis. Gediplomeerde skileraren weten hoe ze dit jou kunnen aanleren. Maar ze zijn ook in staat om jouw niveau aan te voelen. Een ander leren skiën is een vak. Zorg er daarom voor dat je een erkende skischool opzoekt.

Waar kan ik leren skiën?

Je weet nu: ‘Hoe leer je skiën?’, maar waar dan? Skilessen kun je zowel in Nederland als in de Alpenlanden volgen. Wil je goed voorbereid zijn op je volgende skivakantie? Meld je dan vast aan bij een Nederlandse sneeuw- of skihal. Daar maak je een vliegende start, zodat je op vakantie al snel de échte piste af kunt. Daarnaast train je ook specifieke spiergroepen en je uithoudingsvermogen. Dat kan geen kwaad natuurlijk.

Heb je daar geen zin, tijd of geld voor? Je kunt ook leren skiën bij een plaatselijke skischool. Daar wen je direct aan de winterse omstandigheden. Een voordeel ten opzichte van een skihal in Nederland.

Hoelang duurt het om te leren skiën?

Maar hóé snel heb je skiën onder de knie? Het saaie antwoord: dat verschilt per persoon. Het hangt af van jouw motoriek, motivatie en conditie. Over het algemeen maken beginners na drie lessen hun eerste bochtjes op de piste. Ben je een week verder, dan ski je zelfstandig van de blauwe en (makkelijke) rode pistes af.

Hoeveel lessen nodig voor skiën?

Benieuwd hoeveel lessen je nodig hebt voor skiën? Om zelfverzekerd, veilig en gecontroleerd op de latten te staan, heb je 7-10 lessen nodig. Hoe meer lessen, hoe meer je vooruitgaat natuurlijk. Dat geeft vertrouwen om moeilijkere pistes te trotseren of te experimenteren met soorten bochten.

Ga jij dit jaar zonder pijn de piste af?

Elk jaar helpen we 1500 skiërs met het vinden van het perfecte paar skischoenen

Hoe snel kun je leren skiën?

Kan het jou niet snel genoeg gaan? Als je zo snel mogelijk de piste af wil gaan, dan kun je het beste kiezen voor privélessen. De skileraar heeft alle aandacht voor jou en dat komt het tempo ten goede. Maar: haast je niet. Leren skiën is bedoeld om van te genieten, te ontspannen en tot rust te komen in de bergen. ‘Hoe snel kun je leren skiën?’ is eigenlijk van ondergeschikt belang. Als je maar plezier hebt!

Wat heb ik nodig om te leren skiën?

De basisuitrusting om te leren skiën bestaat uit:

  • Ski-jas
  • Skibroek
  • Skischoenen
  • Ski’s
  • Handschoenen
  • Skisokken
  • Skihelm
  • Skibril
  • Skisokken

Zo zie je maar, je hebt best wat nodig. Je kunt ervoor kiezen om eerst een skiuitrusting te huren of lenen, voordat je al het materiaal zelf aanschaft. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen daarvan. Een tipje van de sluier: niets zit zo comfortabel als jouw eigen skischoenen.

Skischoenen of ski’s die niet bij jou passen, bemoeilijken jouw leerproces. Een skischoen die te stijf is bijvoorbeeld, kan jou het gevoel geven dat je niet goed door de bochten komt. Of je krijgt last van stijve enkels, brandende voeten of pijnlijke tenen na het skiën. Misschien besluit je daardoor zelfs om het op te geven. Terwijl dat niet hoeft.

De juiste skischoenen zijn skischoenen die aansluiten bij jouw ervaring, lichaam en voorkeuren. En dat geldt ook voor ski’s. Ze zouden ‘het leren skiën’ moeten ondersteunen, niet in de weg staan. Zeker als je de smaak te pakken hebt, is het zonde om geen uitrusting uit te zoeken die volledig bij jou past.

Wat ons betreft is het simpel, wil je echt leren skiën? Dan is een uitrusting op maat onmisbaar. Maak een vrijblijvende afspraak in de winkel voor meer informatie!

Klanten geven ons een 5/5!
Lekker op tijd, voor nieuwe skischoenen. Vandaag bijna 2 uur aandacht gekregen van de voet/schoenen-experts bij Van Den Berg Sport. Ben erg tevreden met de skischoenen waarmee ik naar huis ging.....nu nog afwachten hoe ze skiën, maar daar heb ik vertrouwen in.
J. v.d.V
J. v.d.V